Miksi kannattaa panostaa alpakan villaan?

Alpakan villa säätelee tehokkaasti kehon lämpötilaa. Villaneule pitää sinut viileänä, kun on kuuma – ja lämpimänä, kun on kylmä. Alpakan villa sisältää mikroskooppisia ilmataskuja, joiden ansiosta se on ylivertainen sitomaan lämpöä. Tiesitkö, että alpakan villa imee itseensä vähiten kosteutta muihin villoihin verrattuna, ja rakenteen ansiosta se pystyy myös tehokkaasti haihduttamaan kosteutta iholta. Juuri tämän ansiosta se toimii myös tehokkaana lämmöneristäjänä, vaikka se kastuisikin. Siksi alpakan villasta tehtyjä vaatteita on mukava käyttää niin kesäisin kuin talvisin.

Oletko koskaan tavannut alpakkaa?

Alpakat ovat lempeitä, älykkäitä ja uteliaita. Kesyttämisestä huolimatta ne elävät puolivilleinä laiduntaen Andien vuoristossa. Suomessa on myös viime vuosina lisääntynyt alpakoiden määrä, mutta kaikista alpakoista 90 % elää Perussa. Alpakat keritään kerran vuodessa keväällä, jotta niillä on hyvin aikaa kasvattaa villa takaisin talveksi. Alpakka ei luonnostaan karista villaansa ja villan kerintä onkin tärkeää eläinten terveydelle ja mukavuudelle. Alpakka on hyvin kunnioitettu eläin perulaisessa kulttuurissa ja toisin kuin monien muiden eläinten kerinnässä, alpakan villan kerintään ei ole muodostunut julmia käytäntöjä. Onhan alpakan villa kultaakin arvokkaampaa.

Allergikoille oiva valinta

Alpakan villa on luonnostaan antibakteerinen, eli villa joko tappaa bakteerit kokonaan tai hidastaa merkittävästi niiden kasvua. Tämä johtuu siitä, että alpakan villa on teknisesti ottaen karva, jonka sisällä on keratiiniydin. Keratiinin ansiosta sillä on antimikrobiset ominaisuudet, joiden avulla villapaidat ovat kevyitä huoltaa. Villaneule on parasta tuulettaa pesemisen sijaan. Alpakan villasta puuttuu lanoliini, joka on lampaanvillarasvaa. Lanoliini voi aiheuttaa monilla allergisia reaktioita ja siksi alpakan villa on herkille parempi valinta. 

Baby alpakka on ylellisen pehmeää

Alpakan villa sisältää mikroskooppisia ilmataskuja, jotka mahdollistavat sille ominaisen kevyen rakenteen. Etenkin Baby Alpakka -laatuinen lanka on kevyttä ja pehmeää. Nimestään huolimatta lanka ei varsinaisesti tule nuorista alpakoista, vaan se on määritelmä tietyn paksuiselle kuidulle. Tästä huolimatta Baby alpakka useimmiten tulee nuorimmista alpakoista, sillä villa paksuuntuu jokaisella kerintäkerralla hiukan. Luonnostaan erittäin pehmeällä alpakan villalla on kaksi pehmeyteen vaikuttavaa asiaa: kerityn karvan paksuus, joita mitataan mikroneilla, sekä karvan suomujen paksuus. Alpakka voi siis olla ihotuntumalla karkeampaakin kuin esimerkiksi Merinovilla, jos tuotteessa käytetyn villan mikronikoko on alhaisempi. Alpakka on usein kuitenkin pehmeämmän tuntuinen, vaikka villa olisi karheampaa, sillä sen suomut ovat hienommat kuin muilla eläinperäisillä villoilla.

Alpakan villa on luonnostaan vastuullista

Tuotteemme valmistajat ja yhteistyökumppanit edistävät yhtiöissään sosiaalista kestävyyttä. Langanvalmistaja Michell:lle on myönnetty monta sertifikaattia ja myös Fair Trade -merkki, joka takaa reilun palkan sekä asialliset työolot. Heillä on myös Perulaista koulutusta ja kulttuuria tukevia ohjelmia. Itse alpakat kuluttavat hyvin vähän ympäröivää luontoa ja alpakan villa itsessään jättää hyvin pienen hiilijalanjäljen. Alpakkaon kevyt liikkuja ja sillä on hyvin pehmeät tassut, jotka eivät tuhoa laidunmaata. Alpakat eivät myöskään syö laidunmaan ruohoa juurineen, vaan ainoastaan viherversot, jättäen jälkeensä tulevaisuudessakin vehreän laidunmaan. Alpakan kakka tai papanat ovat myös mitä mainiointa lannoitetta. Niitä on helppo kerätä talteen, sillä ne ovat kuin pieniä kahvipapuja ja alpakat asioivat aina samalle paikalle.

Rakkaudesta laatuun ja lämpöön

Alpacca.fi tuo Suomeen laadukkaita ja kestäviä alpakkatuotteita Perusta. Olemme löytäneet pitkän etsinnän jälkeen luotettavan toimijan Ericistä ja hänen vaimostaan Perusta, Limasta. Tilaamme suoraan tehtaalta pieniä eriä laadukkaita ja klassisia alpakkatuotteita, jotka ovat skandinaaviseen makuun. Yksinkertaisia ja ylellisiä. Valitsemme mallit, värit ja langan. Meidän tuotteet ovat klassisia ja monikäyttöisiä, ne eivät koskaan mene pois muodista, vaan ovat loppuelämän ystäviä. Kertakäyttökulttuurista emme piittaa. Jos sinulla on toiveita esim. neuleiden mallista tai väreistä, laita meille s-postia niin pyrimme tuottamaan juuri sellaisia tuotteita, joita haette. Meihin voitte olla yhteydessä osoitteessa info@kylanpaanrustholli.fi

Miksi alpakkatuotteita? 

Alpakan villan ominaisuudet ovat lyömättömät ja meidän omalla tilallamme asuu pieni poikalauma alpakoita. Heidän kautta olemme löytäneet innostuksen alpakan villaan. Alpakka on kaunis ja sympaattinen eläin, jota ei suotta olla arvostettu tuhansia vuosia. Alpakoiden perusvärejä on 22 ja perinteinen tapa villankäytössä on ollut luonnonmukaisten värien käyttö. Valkoista villaa myös värjätään, ja esimerkiksi Perussa se on suosituin alpakan väri. Alpakoita käytetään paitsi villantuottajina myös maatilamatkailussa, lemmikkeinä, maisemanhoitajina ja terapiaeläiminä. Maisemanhoitoon ne sopivat siksi, että ne ylettyvät korkeammalle kuin lampaat, eivät pehmeillä anturoillaan jätä jälkiä maastoon ja lisäksi ne ovat niin hiljaisia, että niitä voi pitää alueilla, joissa ei saa tulla häiriötä. Meidän alpakkapojat saattavat kyllä joskus neuvotella päällikön paikasta laumassa, mutta leppyvät kyllä kovin nopeasti ja jatkavat heinän rouskuttamista ja ympäristön tarkkailua.   

Showroom tulossa pian Kylänpään Rustholliin

Olemme avaamassa ALPACCA -tuotteiden showroomin ja kahvilan tilallemme Kylänpään Rustholli, joten pääset pian tutustumaan meidän alpakoihin ja ihaniin ALPACCA -tuotteisiin ihan livenä. Jos et kuitenkaan malta odottaa, voit sillä aikaa tutustua ALPACCA -tuotteisiin täällä verkkokaupassa ja tilata niitä kotiin. Pyrimme myymään vain tuotteita, joissa on mahdollisimman paljon alpakan villaa, siksi kaikki neuleemme ovat joko 100 % alpakan villaa tai 100 % baby alpakkaa.  Lupaamme, että et tule pettymään!  Uskomme, että ihmisen on hyvä olla lähellä alpakkaa. Seuraa tilannetta sivuilta Kylänpään Rusthollin nettisivuilta tai instagramista.